Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Καλωσόρισμα

Καλωσήρθατε στο ιστολόγιο "Παρατηρητήριο ΜΜΕ"! Σε αυτό το μπλογκ θα αναρτώνται άρθρα, φωτογραφίες, βίντεο που προέρχονται από τα ελληνικά μέσα μαζικής επικοινωνίας. Η επιλογή αυτών θα γίνεται με τα εξής κριτήρια:
- πόσο ενισχύουν αυτά τα δημοσιεύματα στερεότυπες αντιλήψεις για διάφορα πράγματα (όπως είναι η εξωτερική εμφάνιση, οι ρόλοι των δύο φύλων κτλ.)
- με ποιον τρόπο είναι γραμμένα ή ειπωμένα κάποια πράγματα και πώς επηρεάζουν τη ζωή μας
- πόσο ηθικά ή όχι είναι τα δημοσιεύματα αυτά σε σχέση με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα
- τι μηνύματα περνάνε τα δημοσιεύματα
-ποια συμφέρονται φαίνεται να εξυπηρετούνται από τα μηνύματα αυτά.

Ο σκοπός της δημιουργίας αυτού του ιστολογίου είναι η ενημέρωση, η αφύπνιση και η πρόταση να μάθουμε να αποκρυπτογραφούμε έστω κάποια από τα δημοσιεύματα, μηνύματα και εικόνες με τα οποία βομβαρδιζόμαστε στην καθημερινότητά μας. Να μάθουμε με ποιον τρόπο κατασκευάζονται και στήνονται, ποια είναι η σκοπιμότητά τους και ποιες βιομηχανίες συντηρούν. Να καταλάβουμε ότι ανάμεσα σε αυτά τα ισχυρά πρότυπα και την "πλύση εγκεφάλου" έχουμε δύναμη να αφυπνιστούμε, να προστατευτούμε, να λυτρωθούμε και να υπάρξουμε με όσο το δυνατόν περισσότερη ελευθερία γίνεται. Να μπορέσουμε να ασκήσουμε κριτική και να αποκτήσουμε τη δική μας φωνή, άποψη, αντίληψη.

Σε κάθε ποστ θα αναρτάται ένα δημοσίευμα ή εικόνα ή πληροφορία που πέφτει στην αντίληψη της διαχείρισης του blog και θα ακολουθεί κριτικός σχολιασμός.

Τα δημοσιεύματα δε θα αφορούν πολιτικές απόψεις, προπαγάνδα και τοποθετήσεις για πολιτικά ζητήματα- αυτό το blog θα αφορά μηνύματα που σχετίζονται με κοινωνικούς ρόλους, ψυχικές καταστάσεις, πρότυπα συμπεριφοράς και εξωτερικής εμφάνισης.

Ένας προβληματισμός μου αφορά το αν θα αναρτάται και οπτικό υλικό. Σε καμία περίπτωση δε θα ήθελα να χρησιμοποιηθούν σε αυτό το ιστολόγιο φωτογραφίες και βίντεο, με σκοπό να προσελκύσουν αυτά αναγνώστες. Η παράθεση αυτού του υλικού θα γίνεται μόνο με σκοπό την απεικόνιση του εκάστοτε δημοσιεύματος και την απόδοση της γλαφυρότητας του κάθε θέματος. 

Καλή ανάγνωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου