Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Φωτογραφίσεις με photoshop και νευρική ανορεξία- πώς συνδέονται;

Με αφορμή το παρακάτω άρθρο σχετικά με φωτογράφιση γνωστής ηθοποιού για διαφημιστική καμπάνια εταιρείας καλλυντικών, μια μικρή επεξήγηση του πώς η υπερβολικά "πειραγμένη" φωτογραφία μπορεί να οδηγήσει τους αναγνώστες των περιοδικών σε προβλήματα όπως είναι μια διαταραχή πρόσληψης τροφής:
  1. -το άτομο που φωτογραφίζεται δέχεται την περιποίηση πολλών επαγγελματιών (κομμωτές, μακιγιέρ, στυλίστες)
  2. -η φωτογραφία γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας μέσα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με προγράμματα τύπου "photoshop", όπου διορθώνονται οι ατέλειες, δίνεται συμμετρία στο πρόσωπο (σε αφύσικο βαθμό), πειράζονται τα χρώματα, αφαιρούνται ραγάδες, κοκκινίλες, σπυράκια, ρυτίδες, πόροι, ελιές στην επιδερμίδα κτλ. 
  3. - η φωτογραφία γίνεται τόσο ψεύτικη που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και την ομορφιά των πραγματικών γυναικών που κυκλοφορούν έξω από τις σελίδες των περιοδικών.
  4. -η φωτογραφία είναι πάρα πολύ ελκυστική και προκαλεί το θαυμασμό των γυναικών
  5. -ακόμα και αν πιστεύει κανείς ότι δεν επηρεάζεται από τις διαφημίσεις, η συνεχής έκθεση σε τέτοιες φωτογραφίες επηρεάζει: είναι κάτι που συμβαίνει χωρίς να το επιδιώκουμε απαραίτητα και στοχεύει σε διεργασίες που γίνονται όχι πάντα συνειδητά
  6. -το αποτέλεσμα είναι να νιώθουν πολλοί άνθρωποι μειονεκτικά ως προς την εμφάνισή τους, καθώς δημιουργείται μια πολύ μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην πραγματικότητα και την απεικόνιση της ομορφιάς στις φωτογραφίσεις.
  7. -αν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες (π.χ. προβλήματα, κληρονομικότητα, τάση για κατάθλιψη κτλ) πολλοί άνθρωποι θα προσπαθήσουν κάπως να "πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους" προσπαθώντας να ελέγξουν τη διατροφή τους, μήπως και καταφέρουν να διορθώσουν την εμφάνισή τους (ανορεξία). Άλλοι θα δημιουργήσουν μια καταναγκαστική σχέση με το φαγητό, δημιουργώντας απαγορευμένες τροφές, προσπαθώντας να ακολουθήσουν δίαιτες, προκειμένου να χάσουν βάρος και να μοιάσουν περισσότερο στα είδωλά τους. Ενίοτε μπορεί να μην αντέχουν την αποστέρηση, έχοντας υπερφαγικά επεισόδια (συχνά με αυτοκαταστροφικές τάσεις), ή να καταφεύγουν σε καθαρτικές συμπεριφορές, για να ελέγξουν το βάρος τους.

 Στο παρακάτω άρθρο βλέπουμε να καυτηριάζεται το πόσο απέχουν οι φωτογραφίσεις πολλές φορές από την πραγματικότητα:
http://www.nooz.gr/Uploads/entertainment2712/LIFESTYLE2/lifestyle9/lifestyle10/demimooreadvert223121.jpg
Η Demi Moore πρωταγωνιστεί στο διαφημιστικό spot της εταιρείας καλλυντικών Helena Rubinstein, λανσάροντας τα προϊόντα ομορφιάς. Η 49χρονη ηθοποιός είναι σχεδόν αγνώριστη και το photoshop είναι υπερβολικά προφανές.

Το
τέλεια σμιλεμένο πρόσωπό της μετά βίας ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τα ζυγωματικά της φαίνονται να είναι πολύ ψηλά και το πιγούνι της σχηματίζει ένα τέλειο τόξο.

Μόνο τα
όμορφα καταπράσινα μάτια της θυμίζουν κάτι από την διάσημη αστέρα του Χόλιγουντ…

Τους τελευταίους μήνες η Moore
υπέφερε λόγω του χωρισμού της με τον Ashton Kutcher, γεγονός που προκάλεσε την ψυχολογική κατάρρευσή της.

Μόλις πριν λίγες εβδομάδες πήρε εξιτήριο από την
κλινική αποτοξίνωσης, όπου νοσηλεύτηκε για να ξεπεράσει τη νευρική ανορεξία και τον εθισμό της σε ουσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου