Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Κορίτσια που ποζάρουν σαν γυναίκες: κίνδυνοι

Η πρόωρη σεξουαλικοποίηση των κοριτσιών αναφέρεται στο να αποδίδονται στην εξωτερική εμφάνιση και στη συμπεριφορά κοριτσιών που ακόμα είναι στην παιδική και πρώτη εφηβική ηλικία, χαρακτηριστικά που κανονικά αρμόζουν αναπτυξιακά και πολιτισμικά στις γυναίκες. Πρόκειται για το φαινόμενο που στα ελληνικά συχνά χαρακτηρίζεται από τη λέξη "μικρομέγαλο". Όταν ένα παιδί υιοθετεί το ντύσιμο, βάψιμο και συμπεριφορά (π.χ. σεξουαλικότητα), ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει ακόμα αναπτύξει πραγματικές ανάγκες για κάτι τέτοιο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες. Σε μια πρώτη "ανάγνωση" ένα μωρό ντυμένο με μαργαριταρένια κολιέ και μίνι γόβες φαίνεται χαριτωμένο και αστείο θέαμα. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνει το παιδάκι σε ηλικία, το να βάφει τα νύχια του, να φοράει πέρλες και στρας, το να είναι τα ρούχα του μια προσομοίωση των σέξι γυναικείων ρούχων, αυτό συνεισφέρει σε ένα μεγάλο πρόβλημα και θεωρείται πια επικίνδυνο.

Η πρόωρη σεξουαλικοποίηση έχει λόγο που γίνεται από τα ΜΜΕ και τις διαφημιστικές εκστρατείες: όσο πιο νωρίες εισχαθεί ένα κοριτσάκι στον κόσμο της περιποίησης, της ομορφιάς, της μόδας, τόσο πιο καλή πελάτισσα θα είναι. Τόσο πιο νωρίς δηλαδή θα γίνει η καταναλώτρια όλων αυτών των αγαθών που στοχεύουν στο γυναικείο φύλο (μακιγιάζ, κρέμες, παπούτσια, ρούχα, εσώρουχα, καλλυντικά κτλ.).

Οι κίνδυνοι όμως είναι πολλαπλοί. Προωθείται μια σεξουαλική δραστηριοποίηση που α) είναι επικίνδυνη γιατί δε συνάδει με την νοητική και ψυχολογική ωρίμανση του κοριτσιού και άρα μπορεί να οδηγήσει σε ανεύθυνες σεξουαλικές συμπεριφορές β) προωθείται μια αντικειμενοποίηση του θηλυκού φύλου, δηλαδή  γίνεται μια προώθηση της γυναίκας ως αντικειμένου (κυρίως του πόθου), διδάσκοντας στα κορίτσια από νωρίς ότι είναι ο μόνος τρόπος να τραβήξεις την προσοχή και να καταξιωθείς, με τρόπο που γ) παρουσιάζεται μια μονοδιάστατη εικόνα καταξίωσης και επιτυχίας για το γυναικείο φύλο, καθώς στα κορίτσια δεν ασκείται παρόμοια πίεση για να πετύχουν ως επιστήμονες, επιχειρηματίες, αθλήτριες, πολιτικοί και γενικότερα πρόσωπα με δυναμισμό, υψηλό διανοητικό επίπεδο και ισχυρή προσωπικότητα. και φυσικά δ) το κοριτσάκι στερείται την παιδική του ξεγνοιασιά, καθώς επιφορτίζεται με έγνοιες για την εξωτερική του εμφάνιση. Τέλος ε) ενθαρρύνονται από πολύ νωρίς πρότυπα αφύσικης και άπιαστης τελειότητας τα οποία έχουν ως στόχο την πώληση "βελτιωτικών" προϊόντων αλλά ταυτόχρονα συνεισφέρουν σε ιδιαίτερα χαμηλή αυτοεκτίμηση και εικόνα σώματος στα παιδιά, τα οποία δε θα καταφέρουν ποτέ να μοιάσουν σε αυτές τις τέλειες εικόνες και θα μεγαλώνουν με διαρκή απογοήτευση από το σώμα, τα μαλλιά και γενικότερα την εμφάνισή τους.

Σε αυτό το ποστ βλέπουμε ένα παράδειγμα φωτογράφισης μικρού κοριτσιού με γυναικεία χαρακτηριστικά. Αρκεί και μια βόλτα σε διάφορα καταστήματα παιδικών ρούχων, στα οποία συχνά παρατηρούμε μια γυναικειοποίησή τους. Οι επιπτώσεις είναι έμμεσες, υπόγειες και βαθύτατες. Τα κορίτσια έχουν δικαίωμα στην παιδική τους ηλικία, στην ξεγνοιασιά και στο να ονειρεύονται να γίνουν όταν μεγαλώσουν κάτι διαφορετικό από σέξι θηλυκά με τέλεια εξωτερική εμφάνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου